DSektionens höstutflykt

29 november, 2014

Ett tiotal förväntansfulla citroenister som samlades vid Idas brygga invid Göta kanal i Karlsborg för DSektionens årliga höstutflykt.

Vädret var på sitt bästa humör och bjöd på sommarvärme, trots att vi kommit en bit in i september. Efter att ha väntat på en eftersläntrare (undertecknad, som underskattat transporttiden från Linköping till Karlsborg) kunde karavanen av vackra gudinnor, ackompanjerade av en SM och två C5 bege sig mot hemlig ort strax efter lunch.

Målet visade sig även i år vara vackra Forsvik, men denna gång var anhalten slussen i Forsvik. Där blev vi guidade av den lokale veteranen Bernt Breding som var duktigt påläst om både orten, Göta Kanal och fartyg. Bernt berättade bland annat om den vackra bron över Göta Kanal. Den enda längs hela kanalen som är utformad i gjutjärn.

Gruppen fick även uppleva en slussning innan vi förflyttade oss 50 meter till Bernts verkstad. Utanför denna stod en mycket vacker ångbåt på släp, redo att skeppas till kunden i Tyskland. Det visade sig att Bernt har som hobby att bygga ångmaskiner och även ångbåtar. Genom åren har det blivit cirka 300 ångmaskiner och 90 ångpannor samt ett 20-tal färdiga ångbåtar! Den hugade spekulanten kan titta närmare på www.breding.nu.

Därefter delades gruppen upp i två mindre grupper, för att kunna njuta av nästa överraskning – en båttur i Bernts egen ångbåt Tärnan! Underbart! DSektionens nyomvalda ordförande Mikael Svensson berättade under färden att han, förutom att vara lokförare, även har kört ångbåt och ånglok (avundsvärt). Bernt bjöd under resan på nykokt kaffe (kokkaffe) som naturligtvis kokades på ångpannans kamin. Väl tillbaks i Forsvik njöts av glass, fika och sol.

När hela gruppen återsamlats fortsatte färden i gudinnekaravan till kvällens och natten mål – Bruksgårdens Vandrarhem i Sätra (www.bruksgarden.nu).  Där möttes vi av värdinnan Mimmi och hennes man som visade på en utmärkt gästvänlighet. DSektionens styrelse drog sig undan under någon timme för att avhandla diverse spörsmål. Vänligen läs separat notis om vad som avhandlades.

Den vackra dagen övergick i en minst lika vacker kväll. Undertecknad var tyvärr tvungen att avvika, men är övertygad om att sällskapet lät sig förföras av den vackra utsikten, understödda av diverse grillat och därtill väl trampade druvor. Ett besök till Forsvik och Sätra kan varmt rekommenderas!

Stort tack till vår veteran Thomas Lindström som arrangerat årets fina höstutflykt! Nästa år får vi hoppas ännu fler kan delta.

Mikael Hult