Historik

Lillcittraklubben

Lillcittraklubben bildades den 16 april 1958 på Café Tant Brun på Djurgården i Stockholm av 28 entusiaster. Börssekreterare Gösta Lindberg blev dess första ordförande. Redan samma år bytte man namn till Svenska 2CV-klubben.

Svenska Citroënklubben

På våren 1964 bildade några arga DS-ägare under ledning av Erik Jahr en konsumentorganisation under namnet Svenska Citroënklubben hemma i Eriks villa i Älvsjö i Stockholm. 1967 slogs de två citroënklubbarna ihop och antog namnet Svenska Citroënklubben.

Autogënial

Klubben har sedan starten haft en tidning som först hette Lillcittrabladet och senare 2CV-bladet. 1965 gick tidningen upp i Attraction som då blev en samnordisk tidning för de danska, norska och svenska citroënklubbarna med en del för varje klubb.

1983 upphörde samarbetet på tidningssidan mellan Svenska Citroënklubben och de danska och norska samarbetspartnerna och 2CV-bladet blev åter en fristående tidning. Redan det tredje numret av tidningen fick ett nytt namn, Autogënial.  Denna tidning utkom med tio nummer per år.

Sedan april 2002 trycks Autogënial i färg och A4-format och kommer ut varannan månad.

 

andre_citroen_copyCAndré Citroën 1878–1935

Bilindustripionjär. Grundare av Automobiles Citroën 1919. Satsade på folkbilar, billiga och lättskötta. Startade återförsäljarnätverk med service och reservdelsförsäljning. Grundade ett bussbolag med linjer över hela Frankrike. Lät illuminera Eiffeltornet.
Foto: Citroën Automobiles