Raid Arctique – CX 40-årsjubileum!

26 maj, 2014

cx_i_lappland_1a

Vid presentationen av CX kördes bilarna från Gällivare till Paris på sex dagar. Det görs i år igen med Holländska CX klubben. Den svenska Citroën klubbens CX-sektion kommer att anordna ett ”meet and greet” när karavanen passerar Orsa den 28 augusti. Citroën hade under snart ett decennium arbetat mer att ta fram en ersättare till den exceptionella DS. En omöjlig uppgift kan tyckas, hur ersätter men något så fullkomligt? En sak var dock säker. När den nya modellen skulle introduceras måste det ske på ett spektakulärt sätt. I Citroëns värld var det mest spektakulära att transportera 28 exemplar av den nya modellen CX till norra norrland i Sverige och där låta världspressen bekanta sig med den nya skapelsen. För att dessutom bevisa pålitligheten, den låga bränsleförbrukningen, den överlägsna komforten och köregenskaperna fick dessutom ett antal utvalda förare förmånen att köra bilarna från Gällivare till Paris på sex dagar, en sträcka på omkring 280 mil.

polcirkeln_passeras

Färden avslutades med en triumfartad kortege nedför Champs Élyssées till Citroëns kontor på nummer 45 på nämnda aveny. Allt detta skedde i månadsskiftet augusti – september 1974. Nu fyrtio år senare är det dags att uppmärksamma denna milstolpe i bilhistorien. Det tycker i alla fall den Holländska Citroën CX klubben som kommer att genomföra Raid Arctique den 26 augusti till den 1 september. Både datum och färdväg är autentiska med originalet. Citroën CX entusiaster från Holland, Norge och Finland kommer att delta med totalt omkring tjugo Citroën CX av olika modeller.

logo_raid_arctique

Den svenska Citroën klubbens CX-sektion kommer att anordna ett ”meet and greet” när karavanen passerar Orsa den 28 augusti. Vill du vara med? Det hela kommer att vara anspråkslöst hållet. Karavanen beräknas anlända till Orsa vid 18- tiden. Boende för karavanen är bokat på Kungshaga Hotell strax söder om Orsa. Det finns ett fåtal flerbäddsrum lediga om någon vill bo där. Jag tänker åka och möta dem vid hotellet och umgås under anspråkslösa former under kvällen, sparka däck, snacka LHM samt framföra en officiell hälsning från svenska Citroën Klubben. Sedan tänker jag åka med dem på morgonen den 29:e mot Göteborg. Ju fler som vill åka med söderut desto roligare. Vad vill du göra? Vill några i Göteborgstrakten möta upp vid färjan till Kiel?

Per Åkesson

CX-sektionen

Hör av dig till:

per.akesson66@gmail.com

Mobil: 0703403633