Inga gammelbilar i Paris längre

17 maj, 2016

Vi skrev om det i AG nr 265/2015 och nu är det högst aktuellt: Från 1 juli i år (2016) får man inte köra in i Paris med en personbil, skåpbil eller lätt lastbil som är registrerade före 31 december 1996. Förbudet gäller klockan 08.00 till 20.00. Såvitt vi förstår är det dock tillåtet att runda Paris på Peripheriquen. Bilar som är undantagna är till exempel franska bilar som har ett ”carte grise: Collection”, alltså en samlarbilsregistrering, och bilar som ingår i vagnparken 2CV Paristour som har ett specialtillstånd.

Stephanie och Micke Seander i Uddevalla meddelar på sin hemsida www.2cv.se att det är väldigt kostsamt att bryta mot bestämmelserna: 35€ i böter samt bortforsling av fordonet till en kostnad av 116,81€ plus 6,19€ i ”parkeringsavgift” per dygn. Stephanie och Micke berättar också om att det pågår motdemonstrationer från entusiasterna. Bland annat har gammelbilstidningen Gazoline en aktion som kallas ”Toche pas a mon ancienne!” och vi har läst om MC-organisationer som genomför demonstrationer.

Paris lär inte vara den sista franska staden som inför liknande bestämmelser. Vi väntar bara på Marseille, Nice, Toulouse, Nante och så vidare…

Man kan väl i detta sammanhang också konstatera att FIVA (paraplyorganisationen för klubbar som sysslar med historiska fordon där MHRF ingår för Sveriges del) skulle ha ägnat mer tid åt att få politikerna att förstå vikten av vårt historiska rullande arv, i ställer för att arrangera tjusiga gammelbilsrallyn. MHRF startade ju tidigt en dialog med våra politiker, vilket givit oss som sysslar med gamla fordon mycket förmånliga villkor.

Artikel från Les Echos

Webbteve från Les Echos om gamla bilar

Text: Lorentz Österling

Foto: Jan Polheimer