För de yngre citroënisterna

26 december, 2018

André Citroën byggde inte bara kluriga och innovativa bilar. Han var också en hejare och föregångsman när det gällde att marknadsföra dem. Hans kanske mest berömda ”Publicity Stunt” var när han lät illuminera Eiffeltornet med sitt varumärke.
En annan idé var att presentera varje ny modell i form av en leksaksbil. Detta tilltag tjänade två syften: Dels kunde modellerna visas i återförsäljarnas bilhallar, men kanske ännu smartare, barnen kunde tidigt slussas in i Citroënfållan med hjälp modellerna. Som sagt, han var en klurig rackare.

På initiativ av François Migault som var leksakstillverkare i Paris presenterades en första prototyp för André Citroën som mottogs med entusiasm och en mindre serie följde innan tillverkningen övertogs av Marcel Gourdet – en kastrulltillverkare med säte i Briare.

Det var en modell av ett rullande chassi av C6-modellen. Motor, växellåda, hjulupphängningar, ja allt går att montera och demontera. I sanning en mycket pedagogisk leksak för tekniskt vetgiriga barn.

Den finns på leksaksmuseet Bergrummet i Stockholm som inrymmer familjen von Schinkels magnifika leksakssamling.

Ett museum väl värt att besöka.

Adress: Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen, Stockholm www.bergrummet.com.

Text & Foto: Ola Österling