Bilmuseum att göra i sommar

10 maj, 2019

100-års festen för Citroën går av stapeln i sommar på klassisk Citroën mark i La Ferté-Vidame cirka 120 km (eller ”bornes” som det heter i Frankrike) öst om Paris. När det är färdigt kan man gå på några museum.

Ett ligger i Le Mans till vilket det är 1h30 att köra och heter Musée de 24 heures du Mans. Det handlar om Le Mans 24 timmars tävling med en mängd vinnarbilar från alla år samt trevliga Citroëner att titta på naturligtvis. I dag är Le Mans känt för sin stora Renault fabrik, men det har konstruerats andra fordon innan Louis startade sin bilfabrik 1920. Den första tillverkaren hette Léon Bollée han började göra ångbilar i Le Mans redan 1873.

Ett annat trevligt museum med väldigt mycket franska bilar, cyklar och motorcyklar ligger i Châtellerault cirka 1h30 söder om Le Mans. Innan man kommit fram dit så har man även passerat Loiredalen vilket har mängder med slott och gott vin.

Länkar:

Musée de 24 heures du Mans

Musée Auto Moto Vêlo

Johan