Internationella 2CV-mötet i Samobor

26 augusti, 2019

För 23:e gången arrangerades det internationella 2CV-mötet 30 juli till 4 augusti. Samobor strax utanför Zagreb i Kroatien var platsen.

Att en liten klubb som Croatian 2CV Citroёn Club arrangerar ett så stort möte kan verka våghalsigt, men det finns flera skäl till att det blev så.

Historiskt sett; YU AS club (1964 – 1991) i forna Jugoslavien arrangerade redan 1973 i Porec ett internationellt Citroën-möte med omkring 800 deltagare. Denna träff blev faktiskt upptakten till det som i dag kallas ICCCR.

Administrativ sett; cirka 100 medlemmar förslår inte för att ro arrangemanget i hamn. Därför tog man hjälp av 150 volontärer från andra kubbar och organisationer. Det hade den fördelen att alla större språk som engelska, tyska, franska, danska(!) och nederländska talades bland medhjälparna. Perfekt.

3858 bilar deltog med 8110 deltagare från 41 länder i åldrar från 86 år till tre månader. 111 bilar fixades i verkstaden samt ytterligare cirka 30 bilar före och efter träffen.

Nästa gång, alltså 2021 kommer träffen att hållas av Schweiz 27 juli till 1 augusti i regionen Delémont som ligger i närheten av både Basel och Mulhouse. Detta möte är klassat som Event of the Year av ACI, vilket innebär att huvuddelen av sponsorstödet från Citroën (l’Aventure Peugeot Citroën DS) går hit.

Som arrangör av träffen 2023 kandiderade Italien (som vanligt) samt Slovenien. Slovenien vann med 40 röster mot 16.

Autogënial nr 292 utkommer i oktober. Då berättar vi mera om träffen.

Lorentz Österling