Året på bilfabriken blir film

13 april, 2023

L’établi är en film av Mathias Gokalp som släpptes 5 april i år. Den är inspirerad av Robert Linharts bok Året på bilfabriken, meddelar tidningen och webbsidan Ouest France. Detta är intressant för oss citroënister eftersom den fabrik Linhart och filmen skildrar är 2CV-fabriken vid Porte de Choisy.
Sammanställt av Lorentz Österling, tack Bengt Dieden för tipset

Boken som inspirerat till denna film handlar om Robert Linhart, professor i filosofi och grundare av den franska maoistiska rörelsen, som 1968 tar anställning i Citroëns fabrik för att ”uppväcka” arbetarna till en revolution. I AG 155 (finns till salu i vår Boutique) kan du läsa mera om boken och, inte minst, hans skildringar av de olika balanserna i fabriken och hur han till slut – som straff – hamnar på Panhards reservdelslager. (Stackare! Eller?)
Handlingen utspelar sig i huvudsak längs det löpande bandet – som ju inte längre finns i dag. Det gällde alltså att finna en miljö som kunde återskapas. Jean-Marc Tran Tan Ba är filmproduktionens chefsdekoratör eller snarare rekvisitör. Han besökte massor av nedlagda fabriker i Frankrike och fastnade till slut för ett förråd hos … Läs den spännande fortsättninge i kommande Autogenial 313!